Restaurant

Het Booze Wijf

Uitgelicht Gerecht - Gegrilde Lendebiefstuk

Bij Beleef Lauwersoog weten wij dat de beleving rondom het eten minstens net zo belangrijk is als het eten zelf. We hebben onze leveranciers nauwkeurig en met veel zorg uitgezocht. Daarom vertellen we u graag meer over de herkomst en de bereiding van de gerechten die wij serveren. Ook adviseren we een perfect passende wijn voor dit specifieke gerecht.

Herkomst van het vlees

De lendebiefstuk (ook wel entrecôte genoemd) komt van de lende van een rund. Om nog specifieker te zijn, van de dunne lende. Deze loopt voor het grootste gedeelte over de rug van het rund. Het vlees zelf wordt gekenmerkt door een magere structuur maar met een flinke vetrand. (Deze snij je er makkelijk af als je deze niet graag op eet) Die vetrand is erg belangrijk want doordat deze wordt meegebakken krijgt het vlees zijn heerlijke volle smaak.

Onze lendebiefstukken zijn afkomstig van Slagerij Smit uit Ternaard. Zij hechten veel waarde aan het welzijn van hun dieren. Daarom voeden ze of hun runderen zelf, of mesten deze zelf af. Het slachten gebeurd in een kleinschalig slachthuis. Hierdoor weten ze te waarborgen dat de runderen met zorg en respect worden behandeld en geslacht.

De runderen, van het ras Belgisch Witblauw, kunnen zich op natuurlijke wijze ontwikkelen in het prachtige buitendijks kweldergebied. (Van Staatsbosbeheer nabij de Holwerter pier, zie de kaart). Het vlees is extra bijzonder omdat ze daar een grote diversiteit aan grassen en kruiden eten. Omdat het zo dicht bij de zee is komen de zouten in de gewassen en uiteindelijk ook in het rund terecht. Dat geeft het vlees een karakteristieke zilte smaak van de wadden.

''Deze lendebiefstuk krijgt zijn karakteristieke zilte smaak dankzij de zouten in de gewassen en kruiden waarmee de runderen worden gevoed.''


De Bereiding

Het belangrijkste van de bereiding is het meebakken van de vetrand, met precies voldoende boter. Vooral teveel boter is zonde omdat hierdoor de heerlijke smaak die in het vet verstopt zit zal overvloeien. Het is juist de smaak die in het vet verstopt zit die vrijkomt tijdens het bakken. Door niet teveel boter te gebruiken trekt die heerlijke smaak juist in het vlees zelf.

Het (h)eerlijke stuk vlees wordt geserveerd met een puree van pompoen, verse grill kruiden en een biersaus. Rode wijn – Zolo (Classic Malbec)

Bij rood vlees hoort natuurlijk een rode wijn. Omdat de lendebiefstuk een sterke en vol vette smaak heeft adviseren we een krachtige rode wijn. De neus van de Classic Malbec vult zich met aroma’s van zwarte bessen, viooltjes, zwarte aarde, bramen en pruimen. De smaak is vol en stevig door het genoemde zwarte fruit, aangevuld met kruiden. Afsluitend een lange en volle afdronk met een subtiele hint van vanille dankzij de rijping op eikenhouten vaten.

Zolo wijnen komen uit een van de grootste wijnstreken in Argentinië, genaamd Mendozo. Omdat de eigenares van het bedrijf, Patricia Ortiz, haar man doordeweeks alleen (Solo) laat in Beunos Aires om zelf aan het werk te gaan in Mendozo heeft ze haar bedrijf Zolo genoemd.