Wildlife Vogel Fietstocht

Wildlife spotten met een Boswachter

Wildlife en Vogel Fietstocht met een Boswachter

Naar Land Activiteiten Overzicht

Het Waddengebied is het grootste natuurgebied van Nederland en herbergt een wildernis die zijn weerga niet kent. Het Lauwersmeergebied is één van de belangrijkste vogelgebieden in West-Europa. In dit afwisselende landschap van water, eilandjes en ruige graslanden eten, broeden en rusten ruim honderd vogelsoorten. Buiten de vogels zijn er ook tal van zoogdieren te spotten in het landschap. 

''Vogels spotten is altijd al een hobby van mij geweest. Ik ben dol op het Lauwersmeersgebied omdat er zoveel verschillende vogels te vinden zijn. De vogelkijkhutten en uitkijktorens maken dit gebied mijn favoriete plek om wilde dieren te spotten.''


Voor een groep groter dan 15 reserveren? Neem dan hier contact met ons op. 

Wildlife en Vogel Fietstocht met een Boswachter
Ga samen met een boswachter op een fietstocht door Nationaal Park Lauwersmeer. Al fietsende zul je allerlei wilde dieren tegenkomen die in dit gebied wonen.Een prachtige fietsroute met regelmatige pauzes zodat onze gids je van alles kan vertellen over de dieren en het gebied.

Prijs:     € 7,50
Fiets:     € 2,50
Duur:     1,5 uur

Huur een fiets
Je mag deze tocht uiteraard op je eigen fiets rijden. Maar als je geen fiets tot je beschikking hebt kun je deze ook huren bij onze receptie. Wel zo makkelijk!

Zoogdieren aan de kust
Het gebied rondom Lauwersoog kent veel verschillende inwoners. In de periode tussen maart en april kun je vechtende rammelaars (mannetjes hazen) tegenkomen die indruk proberen te maken op de vrouwtjes. In de zomer kun je 'blaffende' reeën vinden in de buurt van bossen rondom het lauwersmeergebied. Ook grote grazers zijn makkelijk te vinden zoals Schotse Hooglanders en konikpaarden.

In de jaren tachtig uitgestorven maar nu weer te vinden het Lauwersmeergebied, de otter! Sinds enkele jaren is weer een populatie te vinden in het Lauwersmeergebied en ze lijken zich hier goed thuis te voelen!

Waar de eilanden grotendeels vrij zijn van roofdieren zijn deze wel te vinden aan de wal. Hoewel hun aantallen beperkt zijn worden het er steeds meer mede dankzij de toename van bosrijke gebieden. Zo zijn er vossen te vinden, dassen en zowel boom- als steenmarters. In de schemer heb je ook kans enkele vleermuizen tegen te komen.

Vogelaar Hotspot
Lauwersoog en haar omgeving is geliefd bij vogelaars. Gedurende het jaar komen hier honderden verschillende soorten vogels. Ze zijn op doortrek, ze komen om te broeden of ze hebben permanent hun intrek genomen. Het gebied is dan ook een van de belangrijkste broedgebieden van West-Europa. 

Verspreidt over het hele gebied zijn tal van vogelhutten en uitkijktorens te vinden die het zoeken naar de vogels makkelijker maken. Er zijn teveel vogels te vinden om op te noemen, maar een aantal bijzondere zijn zeker het noemen waard. 

Zo is er in 2011 voor het eerst in lange tijd een Zeearend jong grootgebracht in het gebied. Als eerbetoon, en om te laten zien hoe groot de Zeearend is, kun je zijn ware afmeting terug vinden in een landmark van Cortenstaaf, zoals te zien op de foto.

Andere opvallende en bekend vogels zijn de slechtvalk, Kemphaan en Ijsvogel. Deze laten zich echter moeilijk zien dus het is zeker handig een goede verrekijker mee te nemen!  

Zelf op stap en meer informatie
Je hoeft natuurlijk niet per se met de boswachter op een fietstocht om al deze prachtige dieren en de natuur te ontdekken. Het is natuurlijk wel makkelijk met een ervaren deskundige op pad, maar ook zonder gids hebben we bruikbare informatie voor je klaar liggen.


Bij onze receptie vindt je meerdere boekjes en flyers met handige informatie. Bijvoorbeeld fiets en wandelroutes die je leiden naar plekken waar je makkelijk dieren kan spotten. Maar ook informatie over de dieren zelf. Zo is er bijvoorbeeld een vogelkaart te vinden met daarin tips hoe je bepaalde vogels het beste kan vinden, in welke tijd van het jaar en hoe je ze kan herkennen. 

Ook kun je bij de receptie een fiets huren, wel zo makkelijk!

Anderen bekeken ook:

Land Rover Safari

Ontdek de wilde natuur en wilde dieren. Ga op Land Rover Safari over de voormalige zeebodem!

Land Rover Safari

Rescueboot Expeditie

Trotseer en bedwing met grote snelheid de golven van de Waddenzee!

Rescueboot Expeditie

Eten bij Het Booze Wijf

Heerlijk eten bij restaurant Het Booze Wijf aan het Lauwersmeer.

Eten bij Het Booze Wijf